ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2024

ΘΕΜΑ Α

Α. Ο συντάκτης παρουσιάζει τα οφέλη των ταξιδιών για τον άνθρωπο. Αρχικά, επισημαίνει τον ρόλο τους στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη και τη συμβολή τους στην ευτυχία.  Αποτελούν διέξοδο από την  καθημερινότητα, εξασφαλίζοντας ηρεμία και ψυχική αναζωογόνηση στον ταξιδιώτη. Συμβάλλουν στην αυτογνωσία, εμπλουτίζοντας στον περιηγητή νέες εμπειρίες και αναμνήσεις. Τέλος, ασκούν μορφωτική επίδραση  και καλλιεργούν εναλλακτικούς τρόπους σκέψης μέσω της επαφής με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

                                                       ΘΕΜΑ Β

Β1.

 1β

Β2α. Η συντάκτρια στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου 1, επιδιώκει να αποδείξει – να πείσει για την ωφελιμότητα των ταξιδιών για τον άνθρωπο. Ο τρόπος που υπηρετεί την πρόθεσή της είναι η αιτιολόγηση(γιατί). Μέσω αυτού του τρόπου υπηρετείται αποτελεσματικά η πρόθεσή της, αφού στηρίζει λογικά τη θέση της με πειστικά επιχειρήματα αναφέροντας πως με το ταξίδι ο άνθρωπος εξελίσσεται πνευματικά και ψυχικά, ολοκληρώνεται και κατακτά την ευτυχία(γιατί τα ταξίδια…να ευτυχήσει) και παράλληλα ψυχαγωγούν γιατί προσφέρουν σωματικά και ψυχικά οφέλη(Πνευματικές κατακτήσεις…ένα απλό ταξίδι).

Β.

έτσι ώστε: αποτέλεσμα

αν και: εναντίωση

ή: διάζευξη

καθώς και: προσθήκη

συμπερασματικά: συμπέρασμα/αποτέλεσμα

Β3.

α΄ ενικό(πηγαίνω, συλλογίζουμαι, μου) που φανερώνει τον προσωπικό, υποκειμενικό τόνο,

 α΄ πληθυντικό(μπαίνουμε, φτάσαμε, μας) μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ένταξη στο συλλογικό βίωμα,

εικόνες και περιγραφή βιωμένων εμπειριών, προκειμένου να αποτυπωθούν με παραστατικό τρόπο οι προσωπικές εμπειρίες.

                                                              ΘΕΜΑ Γ

Το ταξίδι παρουσιάζεται ως μια διαδικασία φυγής, σωτηρίας  και αναζήτησης που αντανακλά την εσωτερική κατάσταση του ποιητικού υποκειμένου. Ενδεχομένως, συμβολίζει την εσωτερική αναζήτηση και φυγή από τον ψυχικό πόνο και την αγάπη. Λειτουργεί ως μέσο απόδρασης – διαφυγής από μια οδυνηρή και δυσβάσταχτη συναισθηματική κατάσταση. Αντιπροσωπεύει μια πορεία προς το άγνωστο και τη μοναξιά, η οποία παράδοξα φέρνει μια αίσθηση ελπίδας για ανακούφιση από τα βασανιστικά συναισθήματα.  Το ποιητικό υποκείμενο εκφράζει έντονα συναισθήματα λύπης και καημού, τα οποία το ωθούν να θέλει να ξεκινήσει ένα ταξίδι. Οι παρομοιώσεις («σα  θηλιά στο λαιμό, σα φίδι  στην καρδιά») και οι μεταφορές («στην καρδιά με δαγκώνει, κόσμο τυφλό και βουβό») αποδίδουν τον αβάσταχτο ψυχικό πόνο και την ανάγκη για φυγή. Η επιθυμία για ταξίδι χωρίς τέλος υποδηλώνει μια προσπάθεια διαφυγής από την παρούσα κατάσταση και ίσως από τον ίδιο τον εαυτό. Παράλληλα, το ταξίδι περιγράφεται ως πορεία αργή και συνεχιζόμενη χωρίς σταθμούς ή προορισμό, όπως αποδίδεται παραστατικά μέσω της περιγραφής και των οπτικών εικόνων. Το ποιητικό υποκείμενο θέλει να κινείται συνεχώς, χωρίς να βρει κάποιον ή κάτι. Με έμφαση και ένταση αποδίδεται η εναγώνια προσπάθεια απόδρασης, αλλά και η και αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης που βιώνει. Η ερημιά, τα κλειστά σπίτια και η απουσία αστεριών και γυναικών ενισχύουν την εικόνα ενός κόσμου άδειου και ξένου, υπογραμμίζοντας την αίσθηση του κενού, γεγονός που αισθητοποιείται με το ασύνδετο σχήμα(«πλατιά ερημιά, κλεισμένα τα σπίτια, τα τζάκια σβησμένα…ατελείωτο, έρμο»). Στο τέλος, η ελπίδα ότι ένα τέτοιο ατέλειωτο και έρημο ταξίδι σε άγνωστη χώρα ίσως μειώσει την τωρινή λαχτάρα (στ. 13-16) αποκαλύπτει την βαθιά επιθυμία του ποιητικού υποκειμένου να απαλλαγεί από τα αισθήματα αγάπης και συναισθηματικής δέσμευσης. Ο πόνος της αγάπης(όχι απαραίτητα ερωτικής) και η λαχτάρα για φυγή είναι τόσο έντονα που το ποιητικό υποκείμενο βλέπει τη μοναξιά και την απομόνωση ως ανακούφιση.

Η αξία του ταξιδιού για μένα, είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, όπως το να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για αυτογνωσία. Κι αυτό γιατί όταν βρίσκομαι μακριά από τη ρουτίνα και το γνώριμο περιβάλλον, έρχομαι σε επαφή με τον εαυτό μου με νέους τρόπους. Οι προκλήσεις και οι εμπειρίες του ταξιδιού συχνά αποκαλύπτουν πτυχές του χαρακτήρα και των δυνατοτήτων μου που ίσως να μην είχαν φανεί διαφορετικά. Παράλληλα, ταξιδεύοντας, συναντάω νέους πολιτισμούς, ανθρώπους και τρόπους ζωής. Αυτή η έκθεση σε διαφορετικά περιβάλλοντα και προοπτικές μπορεί να διευρύνει τον τρόπο σκέψης μου και να ενισχύσει την κατανόησή μου για τον κόσμο. Η ποικιλομορφία των εμπειριών και των πολιτισμών μπορεί να μου προσφέρει πολύτιμα μαθήματα και να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και την ανεκτικότητα μου.

                                                              ΘΕΜΑ Δ

Εκφράζουμε τη συμφωνία μας πως τα ταξίδια αποτελούν τρόπο αναζωογόνησης για εμάς. Αξιοποιούμε ιδέες από τα κείμενα αναφοράς.

        Ταξίδια: Ο Ιδανικός Τρόπος Ψυχικής Εκτόνωσης και Αναζωογόνησης

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

-Αφόρμηση από  στάση της συντάκτριας και τη θέση της για τη σημασία των ταξιδιών στη ζωή του ανθρώπου.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Α

-Εκφράζω τη συμφωνία μου γιατί:

-Τα ταξίδια πιστεύω κι εγώ πως αποτελούν έναν ενδεδειγμένο τρόπο ψυχικής εκτόνωσης και αναζωογόνησης. Η απομάκρυνση από την καθημερινή ρουτίνα, η εξερεύνηση νέων τόπων μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ψυχική ευεξία και ισορροπία κάθε ταξιδιώτη. Η αλλαγή παραστάσεων, η περιπέτεια και η ξεκούραση που προσφέρει ένα ταξίδι δρουν ευεργετικά τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα.

-Επιτρέπουν στον άνθρωπο να ξεφύγει από το άγχος και τις πιέσεις της καθημερινότητας. Κι αυτό γιατί η φυσική δραστηριότητα που συχνά συνδέεται με τα ταξίδια, όπως η πεζοπορία, η κολύμβηση ή η εξερεύνηση της φύσης, έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική υγεία. Η επαφή με τη φύση, η σωματική άσκηση και η έκθεση σε καθαρό αέρα συμβάλλουν στη μείωση του άγχους,  και την αύξηση της ευεξίας. Η  αλλαγή του περιβάλλοντος, επίσης, δίνει την ευκαιρία για χαλάρωση και ανανέωση και προσφέρει την ευκαιρία μιας διαφορετικής οπτικής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων και δύσκολων καταστάσεων με πιο θετική διάθεση. Ένα ταξίδι μπορεί να λειτουργήσει ως διάλειμμα από την καθημερινότητα και τις πιέσεις της. Η αλλαγή περιβάλλοντος και η ανακάλυψη νέων τόπων και δραστηριοτήτων μπορούν να ανανεώσουν την ψυχή και το σώμα, βοηθώντας να επανέλθουμε στην καθημερινή ζωή με νέα ενέργεια και έμπνευση.

-Αποτελούν ευκαιρία για  γνωριμία με νέους πολιτισμούς και ανθρώπους διευρύνοντας τους ορίζοντες και εμπλουτίζοντας την προσωπικότητα. Η αλληλεπίδραση με διαφορετικές κουλτούρες βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της κατανόησης, ενώ παράλληλα προσφέρει νέες γνώσεις και εμπειρίες. Αυτή η διαδικασία της μάθησης και της προσαρμογής μπορεί να είναι εξαιρετικά αναζωογονητική και να ενισχύσει την αίσθηση της προσωπικής ανάπτυξης.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Β

Ωστόσο, πέρα από τα ταξίδια, καθένας μας μπορεί να βρει ψυχική ισορροπία και ηρεμία μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως η επαφή με τη φύση, η ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων, η τέχνη και κυρίως η μουσική.

-Προσωπικά, επιλέγω περισσότερο να αναζητώ την ηρεμία και την ισορροπία μέσω της επαφής με τη φύση και της άσκησης. Η πεζοπορία στα βουνά, οι επισκέψεις σε πάρκα και δάση μου προσφέρουν την απαραίτητη ψυχική εκτόνωση. Η φύση με ηρεμεί και με αναζωογονεί, ενώ η φυσική άσκηση με βοηθά να εκτονώνω την ένταση και να διατηρώ την υγεία μου. Αυτές οι επιλογές με βοηθούν να ανακτώ την ενέργειά μου και να βελτιώνω τη διάθεσή μου, προσφέροντάς μου ένα αίσθημα ελευθερίας και ανανέωσης. Επίσης, οι μικρές αποδράσεις στη φύση είναι εύκολα προσβάσιμες και δεν απαιτούν σημαντικούς πόρους, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για συχνή χρήση ως μέσο ψυχικής αποφόρτισης. Είτε πρόκειται για μακρινές αποδράσεις είτε για σύντομες εξορμήσεις, η αλλαγή παραστάσεων και η φυσική δραστηριότητα συμβάλλουν στην ψυχική υγεία και ευεξία, κάνοντας τον άνθρωπο να αισθάνεται πιο ανανεωμένος και ευτυχισμένος.

-Επιπλέον, η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί για εμένα έναν τρόπο ψυχικής χαλάρωσης και διαφυγής από την καθημερινότητα. Τα βιβλία με μεταφέρουν σε άλλους κόσμους και με βοηθούν να ξεχάσω τις ανησυχίες μου, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουν το πνεύμα και τη φαντασία μου. Η ανάγνωση είναι μια δραστηριότητα που μπορώ να απολαμβάνω οπουδήποτε και οποτεδήποτε, καθιστώντας την ιδανική για στιγμές χαλάρωσης.

-Τέλος, η μουσική έχει σημαντική θέση στη ζωή μου ως μέσο ψυχικής ηρεμίας. Η ακρόαση μουσικής που αγαπώ, είτε πρόκειται για κλασική μουσική είτε για σύγχρονα είδη, με βοηθά να χαλαρώνω και να βελτιώνω τη διάθεσή μου. Η μουσική έχει την ικανότητα να επηρεάζει άμεσα τα συναισθήματα και να προσφέρει αίσθηση ευεξίας.

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τις δραστηριότητες που μας προσφέρουν χαρά και ανανέωση, καθώς αυτές συμβάλλουν στη γενικότερη ευημερία μας. Κάθε τρόπος ψυχικής εκτόνωσης που επιλέγουμε, είτε είναι ένα μεγάλο ταξίδι είτε μια μικρή απόδραση στη φύση, είναι πολύτιμος όταν μας βοηθά να ξεφεύγουμε από το άγχος και να ανανεώνουμε την ενέργειά μας. Τελικά, η αναζήτηση της ευτυχίας και της προσωπικής ανάπτυξης είναι μια διαρκής διαδικασία που ενισχύεται από τις εμπειρίες και τις επιλογές που κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Ας επενδύουμε λοιπόν σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε πιο ζωντανοί, ανανεωμένοι και ευτυχισμένοι.

Μαρία Πετροπούλου Φιλόλογος – Συγγραφέας

Παρόμοια Βιβλία